Sloe gin eller slåen gin – hvad er nu det?

Hvis du endnu ikke har prøvet sloe gin, så er du indtil videre gået glip af en anderledes gin-oplevelse. Lige meget om du er gin-connaisseur eller ej, så er jeg sikker på at der vil åbne sig en helt ny gin-verden for dig, når du prøver nogle sloe gins. Det vil helt sikkert udfordre dine smagsløg og dit syn på gin, men vil forhåbentlig ikke skræmme dig væk. Sloe gin er egentlig ikke en rigtig gin da alkoholprocenten typisk ligger på de omkring 30% og det er derfor nærmere en gin-likør. Sloe gin har en karakteristisk frugtig smag af marcipan / mandel samt en lækker sødme, der dog varierer en del, alt efter hvilket mærke gin du finder.

Slåen & Slåenbær

Slåen er en op til 3 meter høj busk, der i Danmark vokser i f.eks. skovbryn og klitter. Den ligner Mirabel, men har matte blade, årsskud og grentorne. Den meget bitre frugt ændrer smag efter at være påvirket af frost. De er mere eller mindre først anvendelige til mad og drikke, når de har fået frost. Når de er spiselige, er de søde og med en marcipanagtig smag. Man finder generelt slåen i koldere klimaer som Danmark, Tyskland og især England, men den findes også i det noget varmere New Zealand og Tasmanien.

Historien om Sloe gin

Historien om sloe gin starter i Storbritannien. I begyndelsen af ​​det 17. århundrede vedtog Parlamentet en række love, der omdannede fælles jord til individuelle jordstykker og grunde. For at indhegne de nye jordstykker og grunde, var der brug for hegn. Og takket være dens tætte, tornede grene blev Slåen brugt i hele Storbritannien som en slags naturligt hegn. Flere mener, at de bedste slåenbær findes i disse naturlige gamle hække. Selvom slåenbær er sure (når de ikke har fået frost), så syntes især folk fra landet, at de skulle plukkes – og bruges til et eller andet. De blev derfor brugt i alkohol. Imidlertid var den gin, der blev lavet på det tidspunkt ikke af den bedste af kvalitet. Det betød at sloe gin ligeså stille fik et ry om at være en ”fattigmands” gin (da mange lavede den hjemme) og sloe gin endte nærmest med at være ikke-eksisterende.

Det ændrede sig dog i slutningen af ​​det 19. århundrede, da mere etablerede destillerier begyndte at fremstille deres egen sloe gin af højere kvalitet. I dag ser man en stor efterspørgsel på sloe gin – det gør sig især gældende i England. Men sloe gin bliver mere og mere populær i andre lande end England.

Serveringforslag:

Rent

Den kan serveres helt rent uden tant og fjas, med eller uden isterning. Hvis du tør udfordre dine gæster i julen, så prøv at udskifte portvinen med sloe gin. Sloe gin er virkelig lækker til risalamande.

Gin & tonic

Ingredienser:

5 cl. Sloe gin

10-15 cl. Lemon tonic

Is

Pynt:

Friske jordbær

Lime

Sådan gør du:

Fyld dit favoritglas med isterninger og tilsæt:

Gin

Tonic

Pynt med et par skiver frisk jordbær og en limebåd

Hedgerow Martini

Foto fra Warnersdistillery.com

Ingredienser:

5 cl. Warner’s Sloe gin

1 cl. Crème De Mûre (brombærlikør)

2 cl. Sukkersirup

2 cl. Frisk citron juice

Is

Pynt:

4 stk. friske hindbær

Sådan gør du:

Hæld alle ingredienser i en shaker og ryst i ca. 10 sekunder

Hæld cocktailen op i et cocktail/Coupette glas

Pynt med friske hindbær

 

Har du flere gode opskrifter med sloe gin, så smid gerne en kommentar til opslaget 😊

 

Skål herfra 😊

Skrevet af @Ginlarsen(ginlarsen.dk) 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.