Gin er i dag kendt for brugen af mange forskellige ingredienser eller om man vil – botanicals. Der er stort set ingen grænser for, hvad producenter kommer i deres gin. Der bruges alt fra de mere spøjse ingredienser, såsom kokos, tang, dragefrugt og over til de mere klassiske som lakrids, kanel og kardemomme. Hovedingrediensen skal dog være enebær, selvom flere producenter lader til at gradbøje denne regel 😉

Men hvad er de 5 meste brugte ingredienser? Dem giver vi dig lige her:

 

Enebær:

Enebær er et af de få krydderier, som stammer fra et nåletræ. Enebær er velduftende og krydret og har en bittersød smag med noter af fyrretræ. I Danmark kan man spore enebær helt tilbage til istiden for over 10.000 år siden. Udover at finde enebær i Danmark, så findes de bla. i Europa, Afrika og Asien. Mange af de enebær der bruges i gin, kommer fra Italien, Serbien, Makedonien og Indien.

Korianderfrø:

Den anden mest brugte ingrediens er korianderfrø. Korianderfrøene kommer typisk fra Rumænien, Marokko, Bulgarien, Rusland og Moldova. Korianderens smag og duft er kompleks og minder om citron, peber og salvie. Romerne bragte korianderen til vore breddegrader, hvor den blev brugt som krydderurt og lægemiddel.

 

Angelika (rod & frø):

Angelika menes at stamme fra Syrien, men den vokser også vildt i Norden. Den dyrkes bla. i Rumænien, Frankrig, Tyskland og nogle Østasiatiske lande. Roden bruges oftere end frøene i gin. Roden har en smag der ligger sig lidt op af enebær, men med en mere jordagtig smag. Frøene giver en humle-/selleriagtig smag til ginen. Udover i gin, kan man også finde angelikarod/frø i Fernet, Chartreuse og i nogle Vermouths.

Citron:

Citron bruges i dag til mange ting i forbindelse med mad og drikke. Den kan friske din cola op eller give din citronmåne den berømte citronsmag. Citron bruges i selve ginen samt som pynt i en gin & tonic. Hvilke dele af citronen der bruges, er meget forskelligt, i produktionen af gin er det dog primært skallen der bruges. Citron er med til at give ginen en frisk og juicy citronsmag.

 

 

 

Appelsin:

Brugen af appelsin har nærmest samme historie som citron. Appelsin bruges overalt i den kulinariske verden og også i ginens verden. Det er primært skallen der bruges, når der skal fremstilles gin. Der er dog mindst én undtagelse – hos Four Pillars Destillery i Australien, bruges hele økologiske australske appelsiner i produktionen. Appelsin kan være med at gøre ginen sødere eller mere bitter, alt efter hvilken type appelsin der bruges.

Hint:

Bruges skallen fra citrusfrugter, såsom citronen eller appelsinen som pynt/garnish, kan man med fordel twiste skallen udover glasset inden den kommes i din gin & tonic. På den måde frigives de æsteriske olier i skallen, og giver din gin & tonic en anderledes smags-/ duftoplevelse.

 

Skrevet af @Ginlarsen(ginlarsen.dk) 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.